Rob de Vries :-)

uit Enschede

Zulke grote vissen vangen is normaal voor mij

Beoordeel dit item
(12 stemmen)

Grote vissen vangen is geen bijzonderheid meer voor Rose Wongsopawiro-Shridham.
Rose doet dat al 10 jaren. Maandag ving ze een pasisi van iets meer dan 2 meter, dinsdagmorgen sleepte ze een lalau naar boven van 1,90 meter en 80 kg. 'Vis vangen doe ik sinds mijn jeugdjaren. Het is gewoon een onmisbare hobby voor mij geworden', zegt Rose, die op Kweeklust te Saramacca woont. Haar vissen vangt ze ook te Kweeklust in de Saramaccarivier, 200 m verwijderd van haar woning.

Meestal gaat Wongsopawiro alleen op stap om te vissen. 'Ik gooi in de middaguren een lijn in de rivier. Mijn aas is meestal een hele, soms halve kip. De volgende morgen kom ik dan kijken wat de vangst is. Meestal heb ik een grote vis beet', zegt Rose. Om zulke grote vissen uit het water te halen, moet je van goede huizen komen. 'Als het eb is, kost het je veel moeite om de vis uit het water te trekken. Soms roep ik de hulp in van mijn zoon en soms ook van andere familieleden', zegt ze. 'De grootste vis die ik ooit gevangen heb, was 3 jaar geleden. Toen had ik een pasisi beet van meer dan 3 meter, die dichtbij de 150 kg woog.'

De gevangen vis verkoopt ze voor een schappelijke prijs aan de buurtbewoners en geïnteresseerden. 'Die pasisi van maandag was binnen een dag uitverkocht. Die lalau van dinsdag was binnen een paar uren voor de helft al weg. Ik verkoop voor SRD 6 per kilo vis. We moeten ook aan de armen denken toch, vandaar de lage prijs', zegt Rose.

Asha Gajadien-Bhagwat

Deze vis wordt ook wel PIRAIBA CATFISH (Brachyplatystoma filamentosum) genoemd.

Meer in deze categorie: Head-and-Taillight Tetra »

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat alle vereiste gegevens ingevuld zijn, aangeduid met een asterisk (*). HTML code is niet toegestaan.