Rob de Vries :-)

uit Enschede

Vissoorten

Beoordeel dit item
(6 stemmen)

Roofvissen

Bekende roofvissen in Suriname zijn de anyumara en de piranha (piren), die met hun scherpe tanden vingers of tenen kunnen afhappen. Deze vissen worden zeer gevreesd, maar vallen zelden mensen aan.

In het Van Blommestein-stuwmeer, een populaire hengelplek, wemelt het van de ‘piren’, maar de piranha’s worden door hengelaars uit de stad in het water teruggegooid: de beesten hebben weinig vlees en veel graten. De karperachtige anyumara is een geliefde voedselvis. Ook de gevlekte tukunari komt veel voor in het stuwmeer. Voor binnenlandbewoners is deze vis een gewaardeerd ‘lekkerbekje’.

Voedzaam zijn verder de pataka, een kleinere verwant van de anyumara, en de kubi, een zilverkleurige vis met een lengte van 35 cm. Snek’fisi zijn palingachtige vissen. Roggen (spari) kunnen pijnlijk slaan met hun stekelige zweepstaart. Bijzonder is de kutai (afgeleid van het Engelse cut eye) of vieroogvis. De kutai kenmerkt zich door zijn tweedelige ogen, waarmee hij tegelijkertijd zowel onder als boven water kan zien.

Hieronder enkele vissoorten die gegeten worden en ook voor de export is.

Meer in deze categorie: « Head-and-Taillight Tetra

2 reacties

  • Reactielink vrijdag, 13 september 2019 09:50 Geplaatst door Margareth Borgart

  • Reactielink maandag, 01 april 2019 23:31 Geplaatst door G.Ch. Jans

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat alle vereiste gegevens ingevuld zijn, aangeduid met een asterisk (*). HTML code is niet toegestaan.