Rob de Vries :-)

uit Enschede

Tjauw min

Beoordeel dit item
(4 stemmen)

Tjauw min is een Surinaams-Chinees noodle-miegerecht dat werkelijk iedere Surinamer kent. Dit traditioneel Surinaamse bamigerecht ontleent haar specifieke smaak aan de mix van kruiden, groenten en de fachongs. Het is een heerlijk licht verteerbaar gerecht dat zich bij uitstek laat combineren met kip en vlees.

Ingrediënten:
500 gram Chinese mie,
400 gram geroosterd varkensvlees of kipfilet,
1 teentje knoflook,
1 bos kaisoi,
100 gram taugé,
200 gram fachong (Chinese worstjes),
½ ui,
1 theelepel adji-no-moto,
snufje zout,
2 theelepels suiker,
3 eetlepels sojasaus,
1 theelepel sesamolie,
5 eetlepels zonnebloemolie,
1 takje selderij,
2 grote maggi blokjes,
1 theelepel suiker.

Bereiding:
Breng 4 liter water aan de kook met een snufje zout en 1 theelepel olie. Als het water het kookpunt bereikt heeft, voeg de mie toe. Kook deze gaar gedurende 8-10 minuten. Af en toe omscheppen. Zodra de mie gaar is, afgieten in een vergiet , afspoelen met koud water en vervolgens goed laten uitlekken.

Snipper de ui en knoflook. Snij het varkensvlees/kip in kleine blokjes . Was de kaisoi goed schoon en snij het in stukjes van ongeveer 10 cm. Snij de fachong in dunne plakjes (schuin).

Doe een wokpan op vuur en verwarm de zonnebloem olie en sesamolie goed . Bak daarna een klein stukje trasie samen met de ui en knoflook. Voeg het varkensvlees/kip en fachong toe en laat het geheel voor ongeveer 5 minuten doorbakken. Voeg de mie toe en schep het geheel om. Doe daarna de adji-no-moto, zwarte peper, suiker, sojasaus en maggi (bij deeltjes naar eigen smaak) erbij en schep het weer om. Laat het geheel voor ongeveer 10 minuten goed doorbakken en schep het om de 2 minuten om. Voeg tot slot de kaisoi en de taugé toe en laat het nog 3 minuten doorbakken.

Serveren:
Schep 2-3 eetlepels tjauw-min op een bord en doe er wat komkommer op azijn en sambel bij. A Swietieeeee!

 

 

Meer in deze categorie: « Pom Oker Soep »

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat alle vereiste gegevens ingevuld zijn, aangeduid met een asterisk (*). HTML code is niet toegestaan.