Rob de Vries :-)

uit Enschede

Vlo

Beoordeel dit item
(5 stemmen)

Vlooien, de orde Siphonaptera van de Insecten. Het is een betrekkelijk kleine orde (800 soorten) van zeer gespecialiseerde, ongevleugelde insecten, die zich in volwassen toestand voeden met bloed van vogels en zoogdieren en hierop als tijdelijke parasieten leven. Bij het bloedzuigen kunnen zij ziekten overbrengen.

De vlo

Het zijn kleine (slechts enkele mm grote) insecten met een sterk zijdelings samengedrukte lichaamsvorm, die ze, mede door de rijen naar achteren gerichte haren en de veelal uit veel dikkere tanden bestaande kammen (ctenidiën) aan kop en borststuk, in staat stelt zich snel tussen de haren van de gastheer door te bewegen. De kop is zeer eigenaardig van bouw, bovendien min of meer met het borststuk vergroeid. De ogen zijn klein en enkelvoudig, de antennen (zie antenne [dierkunde]) zeer kort en breed en in de rust opgeborgen in een paar groeven. De monddelen zijn stekend-zuigend, in overeenstemming met de levenswijze. Vleugels ontbreken, maar de poten zijn zeer krachtig en stellen vele soorten (niet alle) in staat tot het maken van naar verhouding reusachtige sprongen. Het voedsel bestaat uit bloed, dat het darmkanaal zeer snel passeert en in halfverteerde toestand als korreltjes wordt uitgeworpen. De zoogdierenvlooien vertoeven vaak lang achtereen op hun gastheer, maar ook treft men een groot aantal individuen aan in de nesten van vooral kleine knaagdieren en mollen; de vogelvlooien zijn helemaal nestparasieten.
De mensenvlo (Pulex irritans), de voor de mens specifieke vlooiensoort, waarvan de mannetjes 2–2,5 mm, de wijfjes 3–4 mm lang zijn, is van de incidenteel eveneens bij de mens voorkomende hondenvlooien en kattenvlooien (resp. Ctenocephalides canis en C. felis) te onderscheiden door het ontbreken van ‘kammen’ aan kop en borststuk.

 

 

De cyclus van de vlo

Vlooien kunnen niet op de mens leven maar kunnen ons wel prikken. Bovendien kunnen wij ook vlooien overdragen. Op uw handen: door uw huisdier te aaien, op uw kleren: als u gaat zitten op een plek waar eitjes liggen enz. Deze eitjes kunt U ook oppikken als U bij iemand op bezoek gaat, daarom kan uw huisdier ook vlooien krijgen ondanks het feit dat uw huisdier nooit buitenkomt.
Vlooien zijn een groot probleem voor huisdiereigenaren. Vooral in de zomer of na een vakantie is de kans op vlooien erg groot. U kunt zelf veel overlast voorkomen door op tijd maatregelen te nemen.
Komen de voorzorgsmaatregelen toch te laat, dan zijn bestrijdingsmiddelen nodig. Veel vlooienbestrijdingsmiddelen zijn slecht voor het milieu en voor de gezondheid van huisdier en eigenaar. Het is dus zaak goede, milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen aan te schaffen. 

Vlooien en ziekte(n)

De meeste vlooiensoorten leven bij een beperkt aantal onderling verwante gastheren en kunnen zich daarnaast tijdelijk met nog andere behelpen, maar zij keren op den duur toch naar hun eigen gastheersoort terug. Zo kunnen de hondenvlo en de kattenvlo het de mens soms zeer lastig maken (door de kattenvlo kunnen bij de mens, behalve rode vlekjes, ook sterk jeukende bultjes en blaasjes ontstaan, en daardoor ook secundaire bacteriële infecties). Ook de hond is vaak gevoeliger voor de beet van een kattenvlo dan van ‘soorteigen’ vlooien. Op dit overgaan van de ene gastheersoort op de andere berust juist het vermogen van de vlooien om ziekten op de mens of andere gastheren over te brengen. De bekendste hiervan is de pest, overgebracht door tropische rattenvlooien, vooral Xenopsylla cheopis; deze brengt ook de endemische vlektyfus over. Gedurende een pestepidemie kan echter ook de mensenvlo de pest van de ene mens op de andere overbrengen. De honden- en kattenvlooien zijn tussengastheer van de lintworm Dipylidium caninum, waarvan honden en katten de bekende langwerpige proglottiden of ‘rijstkorrels’ uitscheiden. De konijnenvlo (Spilopsyllus cuniculi) leeft op konijnen en verbreidt myxomatose.
Een zeer hinderlijke vlooiensoort is de in de tropen voorkomende zandvlo (Tunga penetrans), ook (Eng.) jigger, sand flea en in Suriname sika genoemd: de wijfjes boren zich in de huid en leggen eieren, met de huidziekte tungiasis tot gevolg.

 

 

Bestrijding van vlooien

Vlooienbestrijding is niet eenvoudig. U moet de vlooien op het dier bestrijden, de vlooien in huis en de eitjes en larven in huis. Raadpleeg daarover best uw dierenarts.
Huisdieren en hun verblijf- en slaapplaatsen regelmatig controleren. Zodra vlooien worden geconstateerd kan men het dier behandelen met daarvoor toegelaten middelen.
Als men langdurig de woning verlaat grondig stofzuigen (stofzuigerzak vernietigen). Honden en katten dienen behandeld te worden. Voorkom dat kinderen huisdieren die een vlooienband dragen, aaien. Laat deze dieren ook niet in de slaapkamer toe. Bij ernstige overlast kan een poeder of een spray met permethrin, deltamethrin of cyfluthrin worden toegepast. Raadpleeg hiervoor de dierenarts. 

 

 

Meer in deze categorie: « kakkerlak Mieren »

2 reacties

 • Reactielink zondag, 03 maart 2013 13:39 Geplaatst door Dario

  Deze Surinaamse vlooien, zijn dat dezelfde als hier in Nederland? Onze katten hebben ook vlooien gehad maar wij wisten die goed vlo vrij te krijgen met de furminator. Daarmee kam je alle vlooien uit de vacht. Vervolgens hebben we ze behandeld met frontline om te voorkomen dat de vlooien zich weer op onze katten gingen nestelen.

  Rapporteren
 • Reactielink dinsdag, 25 september 2012 11:35 Geplaatst door Ophelia

  Appreciating the hard work you put into your site and in depth information you present.

  It's good to come across a blog every once in a while that isn't the same old rehashed information.

  Fantastic read! I've saved your site and I'm adding your RSS
  feeds to my Google account.

  Rapporteren

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat alle vereiste gegevens ingevuld zijn, aangeduid met een asterisk (*). HTML code is niet toegestaan.