Rob de Vries :-)

uit Enschede

kakkerlak

Beoordeel dit item
(5 stemmen)

 

De wetenschappelijke benaming van de Surinaamse kakkerlak is "Pycnoscelus Surinamensis Lineus".

Uiterlijk: Het imago (het volwassen exemplaar) van de Surinaamse kakkerlak is glanzend bruin zwart van kleur, ze hebben een forse bouw en zijn zeer plat, op de kop hebben ze twee antennen welke tot over het lichaam reiken, de lengte van de Surinaamse kakkerlak is 18 tot 24 mm. De nymf (de jongen kakkerlakken) zijn qua kleur iets lichter, uiteraard verschild de lengte. Het eipakket, waar 26 kakkerlakjes in zitten zal het vrouwtje op vochtige toch warme plaatsen afzetten.

Ontwikkeling: Het leven van een Surinaamse kakkerlak duurt 15 tot 17 maanden, waarin het wijfje 3 eipakketjes afzet waar op hun beurt weer 26 kleine kakkerlakken uitkomen. Een kakkerlak heeft een uitwendig skelet, waardoor hij dus niet kan groeien, hiervoor moet hij /zij 8 tot 10 keer vervellen, het jong werpt dan zijn huid / skelet af en in de periode dat de kakkerlak een nieuwe huid / skelet ontwikkeld groeid de kakkerlak en dit  8 tot 10 x en dan is het jong volwassen. Van ei tot volwassen kakkerlak duurt bij 24 graden celcius ongeveer 5 tot 7 maanden, de duur is sterk afhankelijk van de temperatuur. Het wijfje van de Surinaamse kakkerlak heeft geen mannetje nodig , de ontwikkeling is dan ook zonder bevruchting "Parthenogenetisch", in Europa en Amerika worden totaal geen mannetjes waargenomen van dit soort.

Leefwijze: De Surinaamse kakkerlak heeft een enorm aanpassingsvermogen en is dan ook een zeer oud insect wat qua bouw, leefwijze e.d. zeer succes vol is gebleken, de voeding van de Surinaamse kakkerlak bestaat voornamelijk uit plantendelen. De Surinaamse kakkerlak is lichtschuw en zal zich dan ook ophouden in kieren, gaten en spleten, bij aquaria en in tropische of subtropische kassen.

Schade: De schade welke Surinaamse kakkerlakken aanrichten is voornamelijk aan planten, in kassen kunnen ze enorme schade toe brengen aan de planten.

Bestrijding: De bestrijding van Surinaamse kakkerlakken bestaat uit het wegvangen, wanneer een insecticide nodig mocht zijn moet u er goed op letten dat u een bestrijdingsmiddel gebruikt welke niet schadelijk is voor de planten.

De bestrijding van Surinaamse kakkerlakken kan u het beste overlaten aan de specialist op dit gebied, bijvoorbeeld aan Hexapoda Ongediertebestrijding vof. U kunt dan het contactformulier aanklikken en invullen dan nemen wij contact met u op.

 

 

 

Meer in deze categorie: « Kotkotie Vlo »

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat alle vereiste gegevens ingevuld zijn, aangeduid met een asterisk (*). HTML code is niet toegestaan.