Rob de Vries :-)

uit Enschede

De malariamug

Beoordeel dit item
(10 stemmen)

 Een van de meest voorkomende ziektes in de Derde Wereld is malaria. Malaria leidt tot een ernstige koorts. De naam komt van malaria (slechte lucht). Malariamuggen, die de ziekte overbrengen, zie je vooral in de moerasachtige gebieden. Moerassen ruiken vaak niet al te fris. Vandaar.

De ziekte wordt veroorzaakt door een kleine parasiet (de drager van de malaria). Die parasiet gaat van de ene mens naar de andere met hulp van de genoemde malariamuggen. Er is lang gedacht dat malaria uitgeroeid kon worden, maar de laatste jaren rukt malaria alleen maar op. Volgens schattingen krijgen elk jaar tussen de 300 en 500 miljoen mensen malaria. Tussen de 2 en 3 miljoen van hen, vooral kinderen, gaan er aan dood. In het begin lijkt het wel wat op een gewone griep. Het begint meestal met koorts, hoofdpijn, spierpijn, koude rillingen en moeheid. Ook kunnen mensen last hebben van misselijkheid, braken en diarree. Malaria kan bloedarmoede en geelzucht veroorzaken omdat de rode bloedlichaampjes vernietigd worden. De huidkleur van de patiënten wordt dan geel, ook hun oogwit wordt geel. Als de ziekte niet behandeld wordt, kunnen patiënten verward raken. De nieren kunnen stoppen met werken en patiënten kunnen in coma raken en overlijden.

 

Je krijgt malaria als je gestoken wordt door een besmette mug. Als een mug iemand met malaria steekt en bloed opzuigt, dan komen er malariaparasieten met dat bloed mee. Voor de mug maakt dat niet uit. De parasiet vermenigvuldigt zich in de mug. Als dezelfde mug andere mensen steekt, dan krijgen zij de malariaparasieten overgebracht. De parasiet komt in de bloedbaan terecht en vermenigvuldigt zich snel. Meestal krijg je tussen 7 en 15 dagen later de eerste symptomen van malaria. Maar het kan ook maanden duren en soms wel jaren voordat je er last van krijgt. De malariamug is makkelijk herkenbaar. Hij boort zich met hoek van 45 graden in je huid.

De malariamug komt niet overal ter wereld voor. Op de kaart hieronder zie je de gebieden waar je risico loopt om malaria op te lopen.

Suriname is goed op weg bij de bestrijding tegen malaria.

Suriname is daarom ook vastberaden om bij te dragen aan het tot stand komen van de zogenaamde ‘millenium ontwikkelingsdoelen’ ( MDG’s ).

Dit komt erop neer dat Suriname jaarlijks een rapport in moet leveren over het bereiken van de voorgenomen doelen.

Sinds 1990 zijn er verscheidene wereldtopconferenties geweest waarbij een uitgebreide agenda voor humanitaire hulp werd aangenomen. Hierbij werden ook tijdsbestek etc. vastgelegd. Tot 2015 zijn er bepaalde doelen al gesteld zoals bijvoorbeeld het uitbannen van extreme armoede.

In de strijd tegen Malaria gaat het Suriname goed af. Het sterftecijfer is tot 0.0% gedaald en het voorkomen van malaria is gereduceerd tot 90%. Deze resultaten zijn boven verwachting. Op andere gebieden zijn er ook zichtbare veranderingen. Suriname mag trots zijn op deze resultaten.

 

Last van zweetvoeten?

Pas dan extra op voor malariamuggen.
Zweetvoeten zijn namelijk aanlokkelijk voor malariamuggen.

Dat blijkt uit onderzoek van promovendus Remco Suer aan de Wageningen Universiteit. Malariamuggenvrouwtjes gebruiken de voetgeur om de laatste meters naar hun doel te vinden, aldus de universiteit vrijdag.

Een malariamug kan van tientallen meters afstand mensen opsporen via de kooldioxide in de lucht die wij uitademen. Op weg naar het doelwit laat de mug zich in de laatste meters echter leiden door de geur van bacteriën die op de huid van de voet leven. Die zweetgeur is voor de mug zelfs sterker dan de kooldioxide.

Het onderzoek verklaart waarom muggen niet rond de mond steken, maar vaak bij de enkels en voeten. De Wageningse wetenschapper ziet mogelijkheden het zoekgedrag van de malariamug te verstoren en zo de verspreiding van malaria tegen te gaan.

 

Meer in deze categorie: « Zandvlieg Cicade (Homoptera) »

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat alle vereiste gegevens ingevuld zijn, aangeduid met een asterisk (*). HTML code is niet toegestaan.