Rob de Vries :-)

uit Enschede

Cicade (Homoptera)

Beoordeel dit item
(9 stemmen)

Deze grote insecten leven eerst jarenlang als larve onder de grond. Ze komen tevoorschijn om voor het laatst te vervellen en te paren. Met een legboor leggen de vrouwtjes eitjes in boomtakjes.

Cicades zijn insecten met een steeksnuit, twee paar vliesachtige vleugels die bijna altijd als een dakje omhooggehouden worden en zeer korte antennes. Op grond van die steeksnuit zitten ze met wantsen en bladluizen in één orde (Hemiptera). Veel cicades kunnen niet alleen goed vliegen, het zijn ook uitstekende springers. De grote zangcicades, vaak zo dominant aanwezig in het Middellandse Zeegebied komen in Nederland helemaal niet voor. In België is één zachtzingende soort zeldzaam. Over de indeling van cicaden in families bestaat nog steeds weinig overeenstemming. Voorlopig onthouden we ons dan ook maar van een indeling, dat voorkomt een hoop discussie. Veel cicadesoorten zijn naar vorm en kleur vaak heel lastig uit elkaar te houden. In de meeste gevallen is genitaalonderzoek nodig. Dat schijnt vooral bij mannetjes nog niet zo'n heidense klus te zijn.

 In Suriname noemen de cicade ook wel gareng.

 

 

Meer in deze categorie: « De malariamug Kotkotie »

3 reacties

 • Reactielink dinsdag, 15 januari 2013 19:41 Geplaatst door Marcel

  beste rob heel fijn dat ik een bericht heb gehad van jou ik stel dat zeer op prijs hoe krijg ik deze mampieri uit mijn huis weet jij een oplossing , ze zeggen dat je er ook immuun word na 4 a 6 weken dat ze dan genoeg hebben van je bloed is dat waar ??? Wat is de wetenschapelijke naam van de mampieri en wat voor middelen kan ik nog meer gebruiken en wat is toco tholin voor een middel en waar kan ik dat kopen kan jij mijn helpen A.U.B ??????? 100 keer dankje wel voor jou hulp.

  Rapporteren
 • Reactielink woensdag, 26 december 2012 11:08 Geplaatst door Rob de Vries

  Hoi Marcel Kroes,

  Ik droeg een lange broek en sokken. Wel wat warm, maar doeltreffend, want naast bloeddorstige muggen storten ook mampira's zich op je. De naam suggereert een beest met piranha-achtige kaken. Niets is minder waar. Ze zijn veel kleiner dan een speldenknop, maar bijten zo venijnig dat je er gewoon chagrijnig van wordt. Wat dat betreft, dekt hun naam wel de pijnlading. Ze opereren voornamelijk vanaf de grond en de vloer. Soms lijkt het alsof je het eten staat te bereiden in een brandnetelveld.
  Gelukkig zijn deze muskieten erg plaats gebonden en op het moment dat u zich van die plaats verwijderd zult u verder geen last meer van ze hebben.
  Heb ook veel Toco-Tholin gebruikt dit was voor mij wel een wondermiddel.

  Rapporteren
 • Reactielink maandag, 24 december 2012 00:45 Geplaatst door Marcel Kroezen

  Een. Kennis van mij is surinaams en die heeft altijd bladeren die ze vanuit suriname inporteerd.

  Nu het volgend nu heb ik bij haar gelogeerd en ik heb last ban steeken en raare zwatte beesyjes, je kan ze bijna niet zien maat steken kunnen ze als de besten, en je krijgt er roode bultjes van.
  Ik heb het heele huis van binnen en van buiten schoongemaakt, tapijt eruit., zijl er in, ik krijg het maat niet weg, heb mijn huis ook laten ontsmeten, maar ik blijf er last van houden ... ik word gek .....

  Met vriendelijke groeten
  marcel

  Rapporteren

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat alle vereiste gegevens ingevuld zijn, aangeduid met een asterisk (*). HTML code is niet toegestaan.