Rob de Vries :-)

uit Enschede

Pipa Pipa

Beoordeel dit item
(8 stemmen)

Surinaamse padden (pipa-pipa) zijn misschien wel een van de vreemdste amfibieën in de wereld. Zowel hun uiterlijk als voortplanting zijn uiterst merkwaardig.

Het lichaam is zeer plat en de poten zijn aan  de zijkant van het lichaam geplaatst, het lijkt bijna alsof ze zijn platgereden. De snuit is puntig en de ogen zijn naar voren geplaatst. Kleur is meestal groenachtig grijs tot zeer donkerbruin.
Als voedsel accepteren deze dieren bijna alles wat beweegt en wat ze kunnen overmeesteren, in de regel is dit vis en kleine insecten.
Het meest bijzondere aan deze dieren is wel de voortplanting. De voortplanting heeft veel weg van dat van vissen, eieren worden afgezet en buiten het lichaam door het wat kleinere mannetje bevrucht, vervolgens verdeeld het mannetje de eieren over de rug van het vrouwtje, wat er vervolgens gebeurd kan enkel macaber worden genoemd. De eieren verzinken in de rug en er groeit huid overheen, de eieren komen na enkele dagen tot weken uit en de larven “eten”zich een weg door de huid richting hun vrijheid.

 

 

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat alle vereiste gegevens ingevuld zijn, aangeduid met een asterisk (*). HTML code is niet toegestaan.