Rob de Vries :-)

uit Enschede

Bufo marinus

Beoordeel dit item
(6 stemmen)

De reuzenpad ook agapad (Rhinella marinus) komt oorspronkelijk uit het zuiden van Texas, maar is te vinden tot in Argentinië. Het is een grondkleurige grote pad die tot 30 cm groot kan worden. Zijn verspreidingsgebied is inmiddels uitgebreid omdat hij in veel tropische landen werd uitgezet om insecten te bestrijden. Zo komt hij nu o.a. ook voor in Australië en Nieuw-Guinea.
Andere groot wordende padden zijn Bufo blombergi (23 cm)uit Colombia en Bufo guttatus (18 cm) uit Brazilië en Suriname. Het zijn alle grote insecteneters, als zij ze te pakken krijgen, ook kleine knaagdieren verorberen.

  • Padden leggen hun eieren in kralenkettingen
  • Padden lopen meer dan ze springen, ze zijn er te log.
  • Volwassen padden hebben veelal erg zichtbare huidwratten,
  • zij zijn gezegend met een minder elegant lichaam dan een kikker.
  • Padden hebben geen zuignappen op de uiteinden van hun poten maar krijgen in de plaats daarvan kleine zwemvliesjes aan de achterpoten.
  • Leven meer OP het land.

Reuzepadden doen hun naam absoluut eer aan, het zijn de grootste padden, die het formaat van een handbal kunnen krijgen. Dankzij hun formaat zijn het echte veelvraten die weinig voedsel weigeren.
Er is weinig verschil tussen mannen en vrouwen, vooral de poten zijn van de mannen anders gevormd en wat langer, ook zijn vrouwen overwegend zwaarder.
De kleur is bruin tot geel, met donkere vlekken, de huid is grillig van structuur. Er zitten twee duidelijke verdikkingen achter de ogen, dit noemen we de paratoide klieren, hier wordt het gif uitgescheiden, het zogenoemde bufo-toxine, hetgeen een sterk hallucinerende werking heeft, maar absoluut dodelijk kan zijn.
Reuzepadden planten zich voort tijdens de regentijden en de vrouwen kunnen tot wel duizend eieren per legsel produceren.
De levensverwachting van de soort ligt met 50 jaar erg hoog.

Doel van de huidwratten

Het weerhoudt vele dieren ervan hen als een lekker hapje te zien.

 

 

 

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat alle vereiste gegevens ingevuld zijn, aangeduid met een asterisk (*). HTML code is niet toegestaan.