Rob de Vries :-)

uit Enschede

Gekko

De gekko heeft niet alleen uiterst plakkerige poten. Miljoenen microscopisch kleine haartjes, setae genaamd, onder hun poten. De haartjes zelf zijn niet plakkerig, maar de uitlopers ervan zijn zó klein, dat ze worden aangetrokken door de moleculen van het oppervlak waarop de gekko loopt. Vanderwaalskracht, heet het geheim van de gekko.

Hiermee kan de gekko met het grootste gemak langs muren en op het plafond lopen. Dit dier voedt zich ook met muggen en andere kleine vliegende insecten, maar ook kakkerlakken staan op het menu. Alhoewel lang niet een iedereen blij is met deze dieren in huis, zijn het zeker nuttige dieren die op een natuurlijke manier zorgen voor het verminderen van het aantal muggen en andere insecten in huis. De gekko’s die hier leven worden ongeveer 8-10cm groot en hebben een lichte zandkleur, alhoewel deze ook de mogelijkheid hebben om donkerder te kleuren en zich zodoende aan de omgeving aan te passen. Hoe klein deze dieren ook zijn, ze zijn toch zeker ook wel hoorbaar. Vooral wanneer twee gekko’s elkaar tegen komen. Dan gaan de staarten in extase heen en weer en kan men de gekko’s horen. Het geluid is vergelijkbaar met een zacht klikkend geluid. Soms vindt men in een donker hoekje ook een hoeveelheid kleine eitjes. De eitjes worden gelegd en alleen achtergelaten. Een pas uitgekomen gekko zal niet groter zijn dan 2-3 cm.

Bijzonder is nog te vertellen dat de gekko wanneer hij in gevaar verkeert zijn staart af kan werpen. De staart zal na het afwerpen nog een tijdje bewegen, hetgeen de gekko kans biedt zich uit de voeten te maken. De staart zal na verloop van tijd weer aangroeien, dus de gekko behoeft niet staartloos door het leven te gaan. (goed te zien op de foto hierboven)

 

 

More in this category: Kaaimannen »

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.