Rob de Vries :-)

uit Enschede

Kwie kwie in massala

Rate this item
(8 votes)

Dit is een gerecht voor de kenners! Kwie kwie is een zoet water vis, die een beetje naar zalm smaakt. Het wordt in zijn geheel klaargemaakt en opgediend, wat sommigen kan afschrikken. Het gerecht wordt met peper klaargemaakt en veel saus. Heerlijk! Je hebt er wel je blote handen bij nodig, die eet je niet met mes en vork!

Ingrediënten voor 2 personen
8 kwie kwie’s
groene mango
1 citroen
4 tomaten
1 ui
2 teentjes knoflook
2 Surinaamse pepers
3 eetlepels masala (= hindoestaanse kerrie)
12 (8 + 4) eetlepels zonnebloem olie
zout en peper

Bereiding:
Pers de citroen uit. Maak de kwie kwie’s schoon door kieuwen te verwijderen. Was de kwie kwie’s met de citroensap. Spoel goed af en was het opnieuw met zout. Daarna opnieuw wassen met warm water. Snijd daarna de buik vlak onder de kop een beetje open en verwijder de ingewanden.

Snipper de ui en stamp de knoflook en de peper fijn. Rasp de mango grof of snij het in stukken. Snij de tomaten in partjes. Verhit 8 eetlepels olie in een wok en bak hierin de kwie kwie’s. Ze slaan een beetje wit uit, maar dat is "normaal". Haal de vissen uit de wok, gooi de olie weg, was de wok af en verhit opnieuw 4 eetlepels olie. Fruit hierin de ui, de knoflook en de peper. Doe de masala erbij en schep goed om. Daarna de tomaten erbij doen en deze laten smoren.

De kwie kwie’s en de mango erbij doen en goed omscheppen. Tenslotte ruim kokend water toevoegen. De vissen moeten onder water staan. Opnieuw aan de kook brengen en daarna op een laag vuurtje gaar laten worden. Op smaak brengen met zout en zwarte peper. De vissen zijn gaar als de bovenste schubben loslaten, als je er met een lepel tegen aan duwt.

Lekker met gekookte witte rijst en simpele groente gerechten, zoals kouseband, snijboontjes, of spitskool.

Tip 1: Als je de kwie kwie niet zorgvuldig wast (zoals hierboven aangegeven) zal het waarschijnlijk ranzig ruiken. Dat is ook het geval als je de eerste "partij" olie hergebruikt.
Tip 2: Groene mango’s koop je bij de Surinaamse toko.

Pas op de vele kleine graatjes. Eet niet te snel, probeer van de smaak te genieten.

 

 

2 comments

  • Comment Link Tuesday, 01 January 2013 11:55 posted by Rob de Vries

    kwie kwie's kun je in elke goede Surinaamse of Chinese toko (winkeltje) kopen?

    Report
  • Comment Link Saturday, 29 December 2012 10:05 posted by Do

    Rob, wat een heerlijk recept zo op het eerste gezicht. Waar kan je de kwie kwie's kopen? Wil het best een keer proberen.

    Report

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.