Rob de Vries :-)

uit Enschede

Zandvlieg

Infectie overgebracht door de zandvlieg

Recent verschenen in de media berichten over een toename van het aantal gevallen van Leishmaniasis.

Wat?
Leishmaniasis is een ziekte die wordt veroorzaakt door de parasiet Leishmania, die door een beet van een vrouwelijke geïnfecteerde zandvlieg (soort klein mugje) wordt overgebracht. Op de plaats van de beet (huid of slijmvlies) kan zich een zweer vormen (cutane resp. mucocutane Leishmaniasis). Verder kan de parasiet zich nestelen in macrofagen (gespecialiseerde immuuncellen) van o.a. de lever, de milt en beenmerg waar ze zich kunnen vermenigvuldigen. Men kan hierdoor vergrootte organen ontwikkelen (viscerale leishmaniasis of Kala Azar). Welke van deze drie vormen zich ontwikkelt is afhankelijk van de soort Leishmania parasiet.


 
Hoe?
De parasiet wordt overgebracht door de beet van een vrouwelijke geïnfecteerde zandvlieg. Deze vlieg is voornamelijk na zonsondergang actief. Honden en ratten spelen een belangrijke rol als reservoir voor de parasiet. De ziekte kan zo van honden en ratten op mensen worden overgebracht. Bij honden geeft de parasiet vaak een aantal klinische symptomen als snel groeiende nagels, vermagering en haaruitval. In Nederland kan de ziekte niet van hond op mens worden overgebracht omdat de zandvlieg niet voorkomt in Nederland.


 
Wie?
Er zijn geen exacte getallen van het aantal leishmania infecties, omdat er in de meeste landen geen meldingsplicht is. In Nederland wordt de ziekte onder andere regelmatig gezien onder militairen die uitgezonden waren naar Afghanistan en Irak.
 
Waar?
Leishmaniasis komt in ongeveer 90 landen voor, verspreid over Afrika, Midden-Oosten, Zuid Amerika, Azië en in Zuid Europese landen (Zuid Frankrijk, Italië, Spanje, Portugal, Griekenland).

Wat te doen?
Preventie
Er bestaat geen vaccin tegen Leishmaniasis en ook geen chemoprofylaxe. Men kan zich alleen beschermen door te voorkomen dat men gebeten wordt door de zandvliegen. Dit kan men bereiken door het dragen van beschermende kleding en het gebruik van anti muggenmelk met DEET. Ook het gebruik van een geïmpregneerde klamboe is aan te raden.
 
Behandeling
Er bestaan goede geneesmiddelen tegen Leishmaniasis, maar de behandeling vergt een goede en tijdige diagnose om ernstige misvormingen van bijvoorbeeld het gelaat bij mucocutane Leishmaniasis te voorkomen. Voor het vaststellen van de diagnose kunnen kleine huidbiopten worden afgenomen voor microscopisch en moleculair biologisch onderzoek. Bloedonderzoek kan teven plaatsvinden ter ondersteuning van de diagnose. Serologie is belangrijk in de diagnostiek van viscerale Leishmaniasis.

 


PARAMARIBO, 22 juli 2011 - Huidziekte bedreigt gezondheid in Suriname

Paramaribo - De huidziekte leishmaniasis neemt in Suriname fors toe. De ziekte vormt een stijgende gezondheidsbedreiging voor Surinamers en bezoekers aan het land. Dit is vastgesteld door een onderzoeksteam in Suriname onder leiding van het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT). Leishmaniasis (lokaal 'bosyaws' of 'busi'jasi' genoemd) van de huid kenmerkt zich ...

door misvormende littekens en grote zweren die moeilijk genezen. In Surinaamse media is opgeroepen alert te zijn op deze ziekte.

Dit geldt ook voor Nederlandse huisartsen die mogelijk met de huidziekte geconfronteerd worden via patiënten met slecht genezende wonden na een bezoek aan het Surinaamse binnenland. Leishmaniasis wordt veroorzaakt door eencellige parasieten, de Leishmania-parasiet. De parasieten worden overgebracht via de beet van vrouwelijke zandvliegjes.


Bosyaws potentiële dreiging toerisme Suriname

PARAMARIBO, 6 maart 2009 – Bosyaws (Cutane Leishmaniasis) is een potentiële dreiging voor het toerisme. De Dienste Dermatologie is daarom een onderzoek begonnen naar de huidziekte. Belangrijkste onderzoeksgebied is het binnenland, waar de grootste kans bestaat de parasiet tegen het lijf te lopen.

Dat kan al bij een eenvoudige boswandeling. Bosyaws wordt namelijk veroorzaakt door een parasiet die op de mens wordt overgebracht door de beet van een zandvlieg. Dit insect leeft meestal in rottend hout. “Met het resultaat zal ongetwijfeld meer over deze veel voorkomende ziekte worden onthuld, waardoor de bestrijding effectiever kan worden aangepakt”, meldt de dienst.

Het onderzoek uit een klinisch, een biologisch en een antropologisch deel. Onder meer zullen twee groepen patiënten verschillende doses medicijn worden toegediend. Dat moet meer inzicht opleveren in de meest effectieve dosis. Ook zal bij de verscheidene cultuurgroepen in het binnenland worden onderzocht hoe omgegaan wordt met bosyaws. Het onderzoek duurt vijf jaar.

Bosyaws begint met een puistje dat zich in enkele weken ontwikkelt tot wond. Opvallend zijn de verheven korstranden. De wond voelt pijnlijk aan en lymfeklieren rondom zijn niet zeldzaam. De genezing geschiedt meestal niet zonder littekenvorming. Sinds 2004 zijn gemiddeld ruim honderd gevallen geregistreerd per jaar. De Nederlandse Stichting Wetenschappelijk Onderzoek van de Tropen en Ontwikkelingslanden, Wotro, financiert mee.

 

More in this category: « Teken De malariamug »

1 comment

  • Comment Link Friday, 19 July 2013 03:49 posted by Helen

    A motivating discussion is definitely worth comment.There's no doubt that that you should write more about this subject matter, it might not be a taboo subject but usually people do not speak about these subjects. To the next! Kind regards!!

    Report

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.