Rob de Vries :-)

uit Enschede

Insecten in Suriname

Insecten in Suriname

Suriname is rijk aan insecten (bijvoorbeeld: mampira's, duizendpoten, muskieten, kakkerlakken en vogelspinnen)

De Surinaamse Insecten

De grootste groep dieren op aarde zijn de insecten. Er zijn minstens een miljoen verschillende soorten, Spinnen, schorpioenen en mijten zijn allemaal uit de orde Arachnidae; de spinachtigen.
De eerste spinachtigen zijn lang geleden ontstaan, zo'n 500 miljoen jaar jaar geleden in het cambrium. Insecten kwamen veel later ten tonele, namelijk zo'n 400 miljoen jaar geleden. 100 miljoen jaar later dus. Zij zijn zonder enige twijfel de grootste groep dieren op aarde, maar niet met 1 miljoen verschillende soorten. Dat zijn alle geleedpotigen bij elkaar. Wel maken zij verreweg het grootste aandeel in de geleedpotigen, met meer dan 850.000 soorten. Hoeveel verschillende geleedpotigen en dus insecten er precies zijn is niet bekend. Nog dagelijks worden nieuwe soorten ontdekt, en ook sterft er af en toe eentje uit. De overige geleedpotigen bestaan uit de spinachtigen, kreeftachtigen en de meerpotigen. Samen zijn er nu meer dan een miljoen soorten geleedpotigen, met insecten als absolute koploper in succes. Verder schrijft u in uw stukje dat er ook nuttige insecten zijn. Ik hoop dat u het wil veranderen in iets dat vertelt dat er eigenlijk geen insecten zijn die niet nuttig zijn. Allemaal hebben ze een belangrijke rol in elk ecosysteem, en zijn ze onmisbaar. Zelfs de vervelende steekmug is voor iedereen van zeer groot belang; zonder de larven van de mug is een ecosysteem in zoet water bijna niet mogelijk. Ze eten algen, waardoor andere planten beter zonlicht kunnen oppikken, en ze zijn het voedsel voor zo'n beetje ieder dier in het water dat vlees eet en ze op kan. Jonge vissen, roofinsecten, etc. Haal je muggen weg, hebben die andere geen eten, gaan dood, waardoor de dieren die hen eten ook doodgaan. Uiteindelijk zou een hele sloot helemaal groenuitgeslagen van de algen en allemaal dode vissen helemaal onleefbaar worden.

- Metamorfose

Insecten beginnen hun leven als ei en veranderen van uiterlijk als ze groeien. We noemen dit metamorfose. Insecten vervellen, waarbij de harde huid barst, de nieuwe eronder te voorschijn komt en hard wordt.

Bij insecten zoals vlinders, komt er uit het ei een larve of rups. Deze verandert later in een pop waar uiteindelijk de vlinder uitkomt.

Bij insecten zoals de veldsprinkhaan lijkt het jonge insect als het uit het ei komt, op de ouders. Na elke vervelling gaat hij meer op een volwassen dier lijken. Dit laatste noemen we een onvolledige metamorfose.

- Voeselopname

Insecten eten bijna alles: hout, bloed, nectar, papier, schoensmeer, zeewier en andere insecten. De monddelen van de meeste insecten zijn aangepast aan een speciaal soort voedsel. Er zijn monddelen die bijten, andere zuigen, steken of schrapen. De monddelen bestaan uit harde kaken (mandibula) die bijten en kauwen, de tweede kaak (maxila), de boven- en de onderlip (labrum en labium).

- Samengesteld oog

Een insectenoog is opgebouwd uit veel staafvormige deeltjes (ommatidia). Een kamervlieg heeft er ongeveer 4000. Elk ommatidium neemt de hoeveelheid en de kleur van het licht dat in het oog komt waar, maar kan zelf geen beeld vormen. Samen produceren ze een mozaïekachtig beeld van de buitenwereld dat bestaat uit lichte en donkere vlekken.

- Antennes

Tastorganen die antennes of voelsprieten genoemd worden, kunnen geuren en trillingen in de lucht en in vaste voorwerpen waarnemen. Vaak heeft het mannetje langere, meer vertakte antennes dan het vrouwtje. Ze dienen om de geur die het vrouwtje afgeeft in de paartijd te ontdekken.

- Wereldrecord

» Wat zijn teken en hoe zien ze eruit?
» In welke natuurgebieden komen teken het meest voor?
» Wat moet je doen bij een tekenbeet?
» Hoe zit het met de ziekte van Lyme?

Infectie overgebracht door de zandvlieg.
Recent verschenen in de media berichten over een toename van het aantal gevallen van Leishmaniasis.

Een van de meest voorkomende ziektes in de Derde Wereld is malaria. Malaria leidt tot een ernstige koorts. De naam komt van malaria (slechte lucht). Malariamuggen, die de ziekte overbrengen, zie je vooral in de moerasachtige gebieden. Moerassen ruiken vaak niet al te fris. Vandaar.

Deze grote insecten leven eerst jarenlang als larve onder de grond. Ze komen tevoorschijn om voor het laatst te vervellen en te paren. Met een legboor leggen de vrouwtjes eitjes in boomtakjes.

De veenmol is geen mol, maar een insect van 4 à 5 cm met stevige graafpoten. Hij is verwant aan de krekels. Het lichaam is bruin van kleur en fluweelachtig behaard. Het dier heeft twee paar vleugels: de voorvleugels reiken tot halverwege het achterlijf en de achtervleugels tot aan of voorbij de achterlijfspunt.

Het is erg vervelend om kakkerlakken in de woning te hebben, bovendien kunnen de insecten schadelijk voor de gezondheid zijn. Als er eenmaal één kakkerlak in huis is, is er snel sprake van een plaag.

Vlooien zijn parasieten en zuigen bloed bij de gastheer/vrouw
Vlooien zijn beweeglijke bruinzwarte insekten die op hun gastheer springen om bloed te zuigen. Ze veroorzaken daardoor huidirritatie en/of jeuk. Sommige soorten kunnen ziekten overbrengen. In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken wonen ze niet op dieren, maar gewoon in huis. Nadat ze zich met bloed gevuld hebben, laten ze zich vallen.

Mieren zijn een groep van kolonie-vormende sociale insecten, die behoren tot de orde van vliesvleugeligen (Hymenoptera). Mieren hebben zich kunnen aanpassen aan zeer verschillende leefomgevingen; waar ze voorkomen zijn mieren de dominante levensvorm op de bodem. Geschat wordt dat de totale biomassa van mieren groter is dan die van alle andere dierensoorten op aarde.

'Vogelspin' is de verzamelnaam voor een aantal soorten van de familie Theraposidae. Ze komen uitsluitend voor in Zuid- en Midden-Amerika. Ze worden soms ten onrechte 'tarantula' genoemd. De echte tarantula is een Zuid- Europese wolfspin, Lycosa tarantula, die niet verwant is aan de vogelspinnen. Vogelspinnen wijken in een aantal kenmerken af van de overige spinnen. Zo hebben ze vier boeklongen in plaats van twee, en vier spintepels in plaats van zes. Verder bewegen ze hun kaken ongeveer parallel aan elkaar naar beneden, in plaats van horizontaal naar elkaar toe.

 Schorpioenen behoren tot de Geleedpotigen (Arthropoda). Ze bestaan al sinds het Siluur (ca. 440-410 miljoen jaar geleden). Kenmerkend is de gifstekel op het achterlijf. Aan hun kop dragen ze aanhangsels met schaarvormige uiteinden. Hun lichaam draagt vier paar looppoten.
Schorpioenen zijn roofdieren, met een maximale lengte van 20 centimeter. Het zijn vrijwel uitsluitend nachtdieren.

Vlinder uit Suriname

Rond Paramaribo vind je veel vlinders . Het is moeilijk om de namen te vinden.

De kleine "lilliputian kever" (Canthidium cfr. Minimum) is een van de kleinste mestkevers ooit gevonden in Zuid-Amerika.

 Deze onbeschreven sabelsprinkhaan soort (Pseudophyllinae: Teleutini) is zo vreemd dat het eigenlijk een gehele nieuwe soort voor de wetenschap is.

Mieren zijn belangrijk aaseters, en zijn hier te zien (Camponotus sp.) eten van een dode insecten.

De juveniele planthopper op de foto is slechts ongeveer 5 mm lang, en was buitengewoon moeilijk te fotograferen.

Coprophanaeus lancifer is de grootste van alle Zuid-Amerikaanse mestkevers.

Naast de gebruikelijke muskieten kennen we de mampira (minuscule mugjes)