Rob de Vries :-)

uit Enschede

Amfibieën in suriname

Amfibieën in suriname

De Surinaamse amfibieën

Iets over kikkers en padden

Omdat deze amfibieën gezien worden als een bio-indicators die de gezondheidsstaat van ons wereld ecosysteem in zijn geheel weerspiegelt en er zoveel misverstanden zijn, hier een artikel dat de verschillen tussen Kikkers en Padden, even op een rijtje zet, gelijk met allerlei wetenswaardigheden.

 

Wat is?

Kikkers zijn amfibische dieren uit de orde Anura, wat zoveel wil zeggen als kikvorsachtigen zonder staart. Deze groep omvat alle kikkers en padden.

Soms zijn de uiterlijke verschillen tussen deze twee verwanten miniem.

De reuzenpad ook agapad (Rhinella marinus) komt oorspronkelijk uit het zuiden van Texas, maar is te vinden tot in Argentinië. Het is een grondkleurige grote pad die tot 30 cm groot kan worden. Zijn verspreidingsgebied is inmiddels uitgebreid omdat hij in veel tropische landen werd uitgezet om insecten te bestrijden. Zo komt hij nu o.a. ook voor in Australië en Nieuw-Guinea.
Andere groot wordende padden zijn Bufo blombergi (23 cm)uit Colombia en Bufo guttatus (18 cm) uit Brazilië en Suriname. Het zijn alle grote insecteneters, als zij ze te pakken krijgen, ook kleine knaagdieren verorberen.

Deze opvallend blauw gekleurde gifkikker heeft maar een klein verspreidingsgebied: hij komt uitsluitend voor in verspreid liggende bossen in een savannegebied in het zuiden van Suriname. Net als andere gifkikkers maakt deze soort een sterk huidgif aan. Dankzij zijn waarschuwingskleur kan hij zich zonder gevaar overdag vertonen.

Surinaamse padden (pipa-pipa) zijn misschien wel een van de vreemdste amfibieën in de wereld. Zowel hun uiterlijk als voortplanting zijn uiterst merkwaardig.

De gehoornde kikker van Suriname (Cornuta van Ceratophrys), ook gekend als Gehoornde kikker uit de Amazone, is omvangrijk kikker metend tot 20 cm die in het noordelijke deel worden gevonden van Zuid-Amerika. Het heeft een uitzonderlijk brede mond, en heeft hoorn-als projecties boven zijn ogen.

Wetenschappers hebben 46 nieuwe diersoorten geïdentificeerd in de uitgestrekte oerwouden van Suriname. Een van de dieren is de caramelkleurige cowboykikker.

Maak kennis met de recent-ontdekte Cocoa Kikker, die gevonden is tijdens een onderzoek van wat wetenschappers in een van de meest 'ongerepte' omgevingen op aarde.

De ongewone dorsale kleur van deze pijlgifkikker (Anomaloglossus sp.) Verschilt van een vergelijkbare soort (Anomaloglossus baeobatrachus) gevonden op dezelfde plaatsen, wat suggereert dat het een soort nieuw voor de wetenschap kan vertegenwoordigen.

De Snouted boomkikker (Scinax sp.) Is een van de zes potentiële nieuwe kikkersoorten ontdekt tijdens de expeditie.