Rob de Vries :-)

uit Enschede

Over gezondheid...

Voor Suriname zijn geen inentingen verplicht, maar over het algemeen worden de onderstaande vaccinaties geadviseerd:


• Gele koorts (minimaal 10 dagen voor vertrek een injectie halen)
• DTP (difterie, tetanus en polio)
• Hepatitis A

Malaria komt in sommige gebieden in de binnenlanden voor. Het is daarom verstandig om voorzorgmaatregelen te nemen en tabletten te slikken gedurende het verblijf. Deze pillen (Peludrine, Malarone of Lariam) kunt u thuis kopen, maar zijn ook (tegen een goedkoper tarief) in het land zelf verkrijgbaar.

Verder is het verstandig om niet te gaan zwemmen in stilstaand water (Bilharzia).
Neem muggenmelk (DEET) mee omdat er tijdens de schemering muggen zijn die voor onaangename bulten en jeuk kunnen zorgen. Ook is lichte kleding met lange mouwen en een klamboe verstandig om mee te nemen naar het binnenland.

Een vaccinatie- en malaria advies is erg persoonlijk en mede afhankelijk van de reisduur, de reisroute en uw persoonlijk gezondheid. Het is daarom van belang om minstens zes weken voor vertrek een specialist te raadplegen. U kunt onder andere bij het Landelijk Coördinatiecentrum Reisigersadvisering terecht voor meer informatie over de verschillende vaccinaties en een persoonlijk advies.

 

Dengue, knokkelkoorts

Dengue is een virusziekte die door muggen wordt overgedragen.

Verspreiding

De ziekte komt voor in verstedelijkte gebieden in veel tropische landen.

Symptomen

Dengue verloopt meestal onschuldig met koorts, huiduitslag en hoofdpijn. In zeldzame gevallen verloopt de ziekte ernstig.

Maatregelen

De muggen die dengue overbrengen steken overdag. Bescherm u tegen muggenbeten. Smeer overdag met muggenwerende middelen. Gebruik tijdens de middagrust een muskietennet. Er bestaat nog geen vaccinatie tegen dengue. Ook is er geen gerichte behandeling.

 

Malaria

Malaria is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door malariaparasieten die bij een muggenbeet het lichaam binnendringen. De parasieten vermenigvuldigen zich eerst in de lever en daarna in de rode bloedcellen.

Symptomen

Koude rillingen, gevolgd door koorts. Meestal voorafgegaan door een grieperig gevoel.

Maatregelen

Malaria kan worden voorkomen door antimuggenmaatregelen te nemen en/of antimalariamiddelen te slikken. Er bestaat helaas geen vaccin tegen malaria.

 

Gele koorts

Gele koorts is een ernstige virusziekte die door muggen wordt overgedragen.

Verspreiding

Gele koorts komt voor in bepaalde delen van Afrika en Zuid Amerika.

Symptomen

Koorts, geelzucht en bloedingen. Veertig procent van de mensen die de ziekte krijgen, overlijdt.

Maatregelen

Reisbureaus, reisorganisaties en lucht- en scheepvaartmaatschappijen zullen u over het algemeen informeren over de verplichte vaccinatie tegen gele koorts. Wanneer een vaccinatie verplicht is dient deze minimaal 10 dagen voor aankomst te zijn toegediend. Ook als er geen verplichting is wordt vaccinatie aanbevolen bij reizen naar een aantal Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse landen (waaronder Suriname). Elders op deze website kan u per land opzoeken of een gelekoortsvaccin verplicht dan wel aanbevolen is. Alleen erkende vaccinatiebureaus mogen het gelekoortsvaccin toedienen.

 

Hepatitis A

Hepatitis A (besmettelijke geelzucht) is een ontsteking van de lever die wordt veroorzaakt door een virus. Dit virus wordt overgedragen door met ontlasting besmet voedsel en drinkwater.

Symptomen

Veroorzaakt bij oudere kinderen en volwassenen geelzucht. Bij kleine kinderen verloopt de infectie vaak ongemerkt. Kan enkele weken duren.

Maatregelen

Bij bezoek aan de meeste (sub)tropische landen en een aantal landen in Oost-Europa is vaccinatie aanbevolen. Een serie van twee vaccinaties geeft minstens 25 jaar bescherming.

 

 Hepatitis B

Hepatitis B is een ontsteking van de lever die wordt veroorzaakt door een virus. De ziekte wordt overgedragen bij seksueel contact, bij bloed-bloedcontact en bij niet-steriele medische ingrepen (bijvoorbeeld bij de tandarts), bij het zetten van tatoeages en piercings of bij het scheren met een gebruikt mesje (bijvoorbeeld bij de kapper).

Verspreiding

De ziekte komt veel voor in de meeste gebieden van Afrika, Azië, Oost-Europa en Latijns-Amerika.

Maatregelen

Gebruik een condoom bij seksueel contact. Bij een langdurig verblijf in een risicogebied of aan mensen met risicogedrag wordt vaccinatie aanbevolen.

 

Difterie

Difterie is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door de bacterie Corynebacterium diphtheriae. De ziekte wordt via hoesten van mens op mens overgebracht.

Symptomen

De difteriebacterie maakt gifstoffen die de keel laten opzwellen. Daardoor kan de ademhaling ernstig worden bemoeilijkt. Als de gifstoffen in het bloed komen kan een ontsteking van het hart ontstaan, mogelijk met dodelijke afloop. Daarnaast kan de bacterie een ontsteking van de huid veroorzaken. Deze vorm is minder ernstig.

Maatregelen

Als u nog nooit tegen deze ziekte bent ingeënt, is het verstandig dit alsnog te laten doen.

 

Tetanus

Tetanus wordt veroorzaakt door de bacterie Clostridium tetani die in aarde en straatvuil voorkomt.

Verspreiding

Tetanus komt overal ter wereld voor.

Symptomen

Wanneer de bacterie in een wond komt, kan deze gifstoffen uitscheiden. Daardoor kunnen in het hele lichaam spierkrampen optreden. Als ook de ademhalingsspieren zijn aangedaan bestaat een risico op overlijden.

Maatregelen

Verreweg de meeste Nederlanders zijn in hun jeugd tegen tetanus ingeënt. Om optimaal beschermd te blijven is het noodzakelijk zich om de tien jaar tegen tetanus te laten inenten.

 

Polio

Polio (kinderverlamming) wordt veroorzaakt door besmetting met het poliovirus. Het virus wordt overgedragen van mens op mens via de ontlasting of door met ontlasting besmet voedsel en/of drinkwater.

Verspreiding

Polio komt nog voor in gebieden met minder goede hygiënische omstandigheden, met name in Azië en Afrika.

Symptomen

Polio kan verlamming van de spieren veroorzaken die soms van blijvende aard kan zijn.

Maatregelen

Bent u tien jaar of langer geleden ingeënt, laat u zich dan voor vertrek opnieuw tegen kinderverlamming vaccineren. 

 

Buiktyfus

Buiktyfus is een bacteriële infectie die wordt veroorzaakt door eten of drinken van voedsel of water dat besmet is met de Salmonella bacterie. Buiktyfus kan ook worden veroorzaakt door het eten van onvoldoende gaar vlees, kip of eieren of door het drinken van ongekookte melk.

Symptomen

Koorts, algehele malaise, hoofdpijn, obstipatie, soms bloederige diarree, later bewustzijnsstoornissen, soms uitslag op borst en buik.

Maatregelen

Besmetting met Salmonella kan worden voorkomen door zeer strenge hygiënische maatregelen, vooral bij het bereiden van voedsel. Afhankelijk van de bestemming, de reisduur, de reisomstandigheden en persoonlijke omstandigheden is vaccinatie aanbevolen.

 

Rabiës

Rabiës (hondsdolheid) is een zeldzame virusinfectie van de hersenen. Het virus wordt verspreid via speeksel van besmette zoogdieren. Alle zoogdieren, dus niet alleen honden, kunnen aan rabiës lijden en de ziekte op andere dieren én op mensen overbrengen. Veel toeristen blijken te worden gebeten of gekrabt door apen. Vleermuizen zijn ook zoogdieren en berucht om het risico van rabiësoverdracht. Pa daarom altijd op niet te dicht bij deze dieren in de buurt te komen.

Verspreiding

In veel landen, ook in de landen die Nederland direct omringen, komt hondsdolheid voor.

Symptomen

Rabiës begint met griepachtige verschijnselen. Vervolgens kunnen hetzij hyperactiviteit en krampen, hetzij verlammingsverschijnselen optreden. Rabiës is een zeer ernstige ziekte die vrijwel altijd tot de dood leidt.

Maatregelen

Vermijd zo veel mogelijk contact met dieren in streken waar rabiës voorkomt. In sommige gevallen kan het verstandig zijn u tegen rabiës te laten vaccineren. In het geval u meent te zijn gekrabd, gebeten of gelikt door een dier dat mogelijk met rabiës is besmet:

• Was de wond goed uit met water en zeep, een ander huishoudelijk reinigingsmiddel of desnoods alleen met water.
• Ontsmet vervolgens de wond met alcohol (70%) of jodium.
• Roep direct hulp van een arts in. Deze zal indien nodig antistoffen en vaccinaties toedienen. Een complete serie vaccinaties bestaat  uit vijf injecties in combinatie met antirabiës-immunoglobuline. Als dat niet mogelijk is (in landen buiten Europa is antirabiësimmunoglobuline meestal niet verkrijgbaar), neem dan zo snel mogelijk contact op met een deskundige voor advies.
• Licht de plaatselijke politie over het voorval in, vooral als het gaat om een zwervend dier.
• Stel uw huisarts direct bij thuiskomst op de hoogte.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.